Schimb ulei motor

Inainte de a ne apuca de treaba trebuie sa tinem cont ca avem sculele si uneltele necesare acestei operatiuni.
Schimbarea uleiului motorului este cel mai eficient mod de a prelungi viata motorului, de accea este recomandat ca acesta sa fie schimba intre cca. 3000-5000 km sau la 6 luni, in functie de modul de exploatare a motocicletei.

Daca motocicleta dumneavoastra este una carenata, veti fi nevoit sa dati carenele jos pentru a avea acces deplin si nestingherit, dar sa fiti atenti cu suruburile carenelor deoarece veti avea nevoie de ele la reasamblarea acestora.
Inainte de a scurge uleiul din motor, scoateti capacul orificiului prin care veti turna ,pentru a facilita scurgerea uleiului. Acesta este de regula un buson din plastic negru.
INAINTE DE A SCURGE ULEIUL, LASATI ACEASTA SA SE RACEASCA TIMP DE 2 ORE , DEOARECE POATE PROVOCA ARSURI GRAVE IN CONTACTUL CU PIELEA.
Amplasati recipientul pentru colectarea uleiului sub baia de ulei , si scoateti dopul de scurgere pentru a lasa liber uleiul sa se scurga in recipient.
Asigurati va ca uleiul folosit este dus la un centru de colentare autorizat. ARUNCAREA de uleiuri in natura este ilegal si daunator mediului.
Garnitura dopului de scurgere este de regula din aluminiu sau cupru, facuta sa se deformeze in prezenta presiunii exercitate de catre dumneavostra pentru a etansa perfect, ACEASTA TREBUIE INLOCUITA DE FIECARE DATA.
De asemenea capul dopului de scurgere este confectionat dintr un material magnetic ( difera de la caz la caz) pentru a atrage particulele fine de metal, care se produc in momentul frecarii pistoanelor de blocul motor. Nu trebuie sa va alarmati , acestea sunt perfect normal , ele trebuie indepartate cu o carpa cat si cele existente pe filetul interior al baii de ulei.
In timp ce uleiul se scurge , puteti trece la inlaturarea filtrului de ulei cu cheia speciala pt acesta, ATENTIE acesta contine ulei care poate fi incins.
Odata filtrul scos asigurati va, ca vechea garnitura a filtrului nu a ramas lipida de baia de ulei. La montarea noului filtru se va aplica cu degetul un strat subtire si uniform de ulei peste garnitura filtrului nou pentru a asigura o etansare perfecta. (multe din filtrele noi au asa ceva din fabrica ex cele de la HIFLO).
Odata ce tot uleiul s a scurs , cu o laveta curata stergeti/curatati gaura dopului de scurgere , insurubati dopul de scurgere (cu o noua garnitura) si strangeti la surubul la o forta data in manual . Acum puteti turna uleiul nou in baia de ulei.
Consultati manualul motocicletei pentru a afla cantitatea de ulei necesara baii de ulei , DAR SI CAPACITATEA FILTRULUI.
Turnati uleiul prin orificiu dupa care insurubati busonul negru de plastic.